Este adevărat. Avem încrederea fermă că suntem destul de maturi ca să decidem dacă suntem gata să avem sau nu relaţii sexuale. Însă… Dar iată la ce ne-am gândit: suntem oare dispuşi să ne confruntăm cu urmările acestei decizii, în cazul în care lucrurile vor lua o întorsătură aşa cum nu ne-am planificat.
Există în viaţă situaţii în care nu reuşim să ne asigurăm împotriva unor surprize neplăcute şi a unor evenimente adverse. Automobilul poate fi asigurat, dar cu toate acestea accidentele se întâmplă. Casa poate fi asigurată, însă din cauza unei furtuni mari ea va avea de suferit. Bineînţeles, cu ajutorul asigurării poate fi reparat prejudiciul, însă asigurarea nu este garanţia că nimic rău nu se va întâmpla.
La fem se întâmplă şi în alte situaţii, inclusiv în relaţiile intime. Abstinenţa şi contracepţia pot ajuta la prevenirea sarcinii nedorite . Dar ce se întâmplă atunci când metode de contracepţia nu a funcţionat (de exemplu, s-a rupt prezervativul) sau atunci când, şi mai rău, „asta” s-a întâmplat împotriva voinţei tale (citeşte: viol)? Nu este obligatoriu, însă una dintre consecinţele unor asemenea situaţii poate fi apariţia sarcinii. Cum să procedezi atunci? Aici nu există un răspuns univoc, însă putem împreună să discutăm despre această situaţie şi să găsim soluţii.
Sarcina nedorită la vârsta timpurie este însoţită de experienţe emoţionale puternice, de mai multe probleme psihologice şi complicaţii de ordin moral. O asemenea sarcină (la fel ca şi întreruperea acesteia) poate aduce complicaţii sau chiar ruina relaţia dintre băiat şi fată, precum şi dintre ei şi apropiaţii şi rudele lor. În general, alegerea dintre naştere şi întreruperea sarcinii este una extrem de complicată. Pentru că, oricare ar fi această alegere, consecinţele sunt inevitabile, în primul rând, pentru fată.
Întreruperea artificială a sarcinii nedorite nu poate fi numită o procedură inofensivă. Avortul poate submina în mod serios sănătatea atât fizică, cât şi psihică. Iată de ce, înainte de a susţine sus şi tare că tu eşti gata să faci orice, ar trebui să te gândeşti – aşa, pentru orice eventualitate – dacă eşti dispusă să ajungi în timpul apropiat în faţa unei alegeri care îţi va influenţa toată viaţa ta de mai departe? Şi aici deja nu e de glumit. Chiar şi pentru cei care se simt şi sunt super adulţi asta este în încercare grea.
Avort (în latină: ab „fără”, ortus „naștere”) înseamnă întreruperea sarcinii prin eliminarea fătului.
Avort provocat? Avort spontan? Ce înseamnă asta? |
+> |
Avortul – dacă acesta se produce la spital, la cererea fetei sau din motive medicale (din cauza stării de sănătate şi a complicaţiilor care ameninţă viaţa şi este imposibilă purtarea sarcinii) – se numeşte provocat. Uneori întreruperea sarcinii are loc independent de voinţa fetei, ca o reacţie a organismului – iar acest avort se numeşte spontan.
|
Avortul nu este o procedură medicală de rutină. Potrivit statisticilor, în peste 20% din cazurile de avort provocat apar complicaţii.
Întreruperea sarcinii la vârstă timpurie poate avea consecinţe grave legate de complicaţii ginecologice şi infertilitate.
Atunci când o persoană ia decizia despre păstrarea sau întreruperea sarcinii, ea trebuie să se conducă, în primul rând, de considerentele de păstrare a sănătăţii şi a vieţii, precum şi a stării de bine din punct de vedere psihologic. Iată de ce, înainte de a decide asupra acestei proceduri, trebuie să aflăm mai multe detalii despre:
1.Aspectele juridice şi medicale ale întreruperii de sarcină |
+> |
- În Republica Moldova, cu referinţă la femeile gravide cu vârstă sub 16 ani, întreruperea voluntară a cursului sarcinii se efectuează cu consimţământul reprezentantului lor legal. Iar întreruperea voluntară a cursului sarcinii se efectuează în instituţia medicală care prestează acest gen de servicii, la alegerea femeii gravide, indiferent de locul de trai sau viza de reşedinţă.
- Întreruperea voluntară a cursului sarcinii se efectuează numai de medicii specialişti în obstetrică-ginecologie, instruiţi în prestarea acestui gen de servicii. Medicii rezidenţi în obstetrică-ginecologie pot efectua întreruperea voluntară a cursului sarcinii doar sub supravegherea responsabililor pentru instruirea şi pregătirea lor.
- Întreruperea voluntară a sarcinii este potrivit să se facă la termene timpurii ale sarcinii (până la 6-7 săptămâni).
- Instituţia medicală afişează la un loc vizibil şi accesibil drepturile pacientului şi tarifele pentru intervenţiile de întrerupere voluntară a cursului sarcinii în perioada primelor 12 săptămâni.
- În Republica Moldova întreruperea voluntară a cursului sarcinii în perioada primelor 12 săptămâni de sarcină se efectuează în instituţiile medicale publice şi private. Întreruperea voluntară a cursului sarcinii prin metoda medicamentoasă, în perioada primelor 9 săptămâni, fără maladii sau boli asociate, se efectuează de către medicii obstetricieni-ginecologi, care au pregătirea necesară în metoda avortului medicamentos, în Asociaţiile Medicale Teritoriale, Centrele de Sănătate a Femeii, Secţiile Consultative din cadrul Centrelor Perinatologice, în secţia de sănătate a reproducerii a Centrului Naţional Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală.
- Întreruperea voluntară a cursului sarcinii prin metoda vacuum aspirării manuale sau electrice, în perioada primelor 10 săptămâni, fără maladii sau boli asociate , se efectuează de către medicii obstetricieni-ginecologi, care au pregătirea necesară în metoda vacuum aspirării manuale sau electrice, în Asociaţiile Medicale Teritoriale, Centrele de Sănătate a Femeii, Secţiile Consultative din cadrul Centrelor Perinatologice, în secţia de sănătate a reproducerii a Centrului Naţional Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală.
- Întreruperea voluntară a cursului sarcinii, cu termen între 10-12 săptămâni de sarcină, se efectuează în instituţiile medicale ce oferă asistenţă medicală specializată spitalicească (secţii de ginecologie sau obstetrică-ginecologie) prin metoda vacuum aspirării manuale/electrice sau raclaj, dacă metodele de aspirare vacuum nu sunt disponibile.
- Întreruperea voluntară a cursului sarcinii, în perioada primelor 12 săptămâni cu patologie asociată (cu risc major pentru pacientă) şi la pacientele cu vârstă sub 16 ani (indiferent de prezenţa sau nu a patologiei asociate), se efectuează numai în instituţia medicală ce oferă asistenţă medicală specializată spitalicească (secţii de ginecologie sau obstetrică-ginecologie).
Întreruperea sarcinii, efectuată de către nespecialişti sau în afara instituţiilor medicale şi în condiţii de nesiguranţă se numeşte avort criminal şi se pedepseşte de lege.
Întreruperea cursului sarcinii poate fi efectuată prin metoda avortului medicamentos sau prin metoda vacuum aspirării manuale sau electrice. Aceste metode sunt considerate în condiţii de siguranţă, atunci când este efectuat de către un personal medical calificat, cu echipament corespunzător, printr-o metodă corectă şi cu respectarea standardelor sanitare.
Înainte de luarea deciziei este absolut obligatorie consultaţia unui medic şi psiholog. Medicul trebuie să ofere toată informaţia necesară despre metodele de întrerupere a sarcinii nedorite, despre riscurile şi consecinţele posibile. Iar atunci când acesta face presiuni asupra ta, te influenţează să iei o anumită decizie, trage alarma. În această situaţie este mai potrivit să găseşti un alt specialist!
Nu trebuie să te grăbeşti prea tare să iei o decizie, însă să o amâni de la o zi la alta nu este cazul – căci pot fi depăşite termenele.
Şi ceva foarte important! Medicii sunt obligaţi să păstreze secretul asupra informaţiei despre starea de sănătate a pacienţilor şi despre faptul solicitării asistenţei medicale. Totodată, dacă starea sănătăţii tale trezeşte îngrijorarea medicilor, ei nu au dreptul să tăinuiască această informaţie de părinţii tăi.
|
2. Consecinţele posibile |
+> |
Avortul, indiferent de vârsta la care se produce, poate reprezenta o ameninţare pentru sănătate. Mai ales atunci când este efectuat prin intermediul unei intervenţii chirurgicale. Chiar dacă metodele moderne permit efectuarea avortului cu ajutorul preparatelor medicamentoase (avortul medicamentos), după o asemenea procedură sunt posibile complicaţii.
Avortul provocat este deci adesea însoţit de diverse complicaţii care apar în procesul nemijlocit al procedurii sau în următoarele zile după aceasta. Iar consecinţele târzii ale avortului pot ieşi la iveală şi după operaţie.
Iată o listă – incompletă de altfel – a complicaţiilor şi consecinţelor principale ale avortului:
- Deteriorarea organelor genitale interne (uterului, colului uterin).
- Introducerea infecţiei şi apariţia ulterioară a bolilor inflamatorii ale organelor genitale.
- Sângerări şi dereglarea ciclului menstrual.
- Tulburări hormonale.
- Risc sporit de avort spontan şi sarcină intrauterină.
- O probabilitate mai mare de dezvoltare necorespunzătoare a fătului în uter şi de maladii congenitale.
- Risc sporit de apariţie a cancerului de col uterin, cancerului mamar.
- Infertilitate.
Cercetările demonstrează, de asemenea, că majoritatea fetelor care au avut avort trec prin stresuri puternice, se confruntă cu multe probleme de ordin psihologic, inclusiv au sentimentul de vină. Unele fete devin nervoase, depresive, îşi schimbă des şi brusc dispoziţia. Altele fac isterii fără motive, se confruntă cu frici şi coşmaruri nocturne.
|
Adesea fetele – din cauza fricii – nu mărturisesc persoanelor apropiate că sunt însărcinate şi, ceea ce este mai grav, încearcă să găsească de sine stătător „specialişti” care fac avorturi în condiţii nesigure, în afara spitalelor.
Regula principală, de neclintit pe care o cunoaştem noi şi acum o ştii şi tu: „avorturile ilegale, avorturile criminale” sunt o ameninţare directă pentru sănătatea şi viaţa ta. Pentru că, dacă asta nu ar fi periculos, ele nu ar fi făcute „ilegal”.
Iată de ce, dacă totuşi eşti însărcinată, în primul rând nu trebuie să cazi pradă panicii! Oricât ar părea de complicat şi de imposibil – vorbeşte despre asta cu părinţii sau cu persoane adulte apropiate. Şi nu trebuie să ascunzi sarcina nici de prietenul tău, fiindcă aici este contribuţia şi, prin urmare, şi responsabilitatea lui. Pur şi simplu, trebuie să luaţi o decizie împreună această sarcină neplanificată, discutând înainte de asta cu părinţii.
Îţi place sau nu, însă viaţa sexuală fericită cu adevărat se bazează pe dragoste şi pe încrederea dintre parteneri şi, la sigur, este liberă de frica de sarcină şi infecţii. Iată de ce nu trebuie să vă grăbiţi să începeţi devreme viaţa intimă, cu un partener întâmplător. Şi în plus, pentru a te proteja pe tine şi pe prietenul tău împotriva sarcinii nedorite şi a consecinţelor posibile ale acestora, studiază atent informaţia despre contracepţie.
Dacă însă sarcina a apărut în rezultatul violului, adolescenta va avea nevoie, împreună cu consultaţia medicului-ginecolog, şi asistenţa unui psiholog. Dar şi în acest caz, după ce s-a confruntat cu o traumă psihologică, ea are dreptul la alegere: să întrerupă sarcina, să nască copilul sau să-l dea în plasament. Căci pe lume există încă mulţi oameni care vor înfia cu bucurie un copil, pentru că nu au posibilitatea să nască copii.
Consultaţia şi asistenţa psihologică poate fi oferită de către specialiştii Centrelor (cabinetelor, serviciilor) de Sănătatea Prietenoase Tinerilor. Aici activează diverşi specialişti, însă cu toţii au o abordare prietenoasă tinerilor – şi aceasta este garanţia faptului că aici vei fi ascultat, ascultată, ţi se va oferi sprijin, vor examina atent şi delicat problema ta şi te vor ajuta să iei decizia cea mai bună pentru sănătatea ta.
Şi încă ceva! Dacă ai întrebări suplimentare sau dacă ai nevoie urgent de ajutor, cere consultaţia unui specialist
aici pe site-ul nostru.
P.S.
Suntem întrebaţi adesea de ce povestim adolescenţilor şi adolescentelor despre avort. Că, adică, „o tânără în loc să nască copii face avort”. Chiar aşa. Avem însă ferma convingere că tată informaţia necesară despre avort trebuie ştiută nu pentru a decide să faci avort, ci pentru a înţelege în mod clar şi conştient că un comportament iresponsabil POATE conduce la un avort provocat al sarcinii nedorite. Iar asta, după cum credem că aţi înţeles de aici, poate avea consecinţe grave atât pentru sănătatea fizică, cât şi pentru sănătatea morală. Dacă eşti informat, eşti protejat. Sunteţi de acord cu asta?
Sursa fotografii aici și aici.