Cum sa-ţi îmbunătăţeşti relaţiile

Relaţia voastră lasă de dorit, dar nu vrei să laşi de la tine? Sau vă merge bine, dar îţi doreşti ca relaţia să dureze cât mai mult? O relație puternică, bazată pe încredere este posibilă, dar este nevoie de a munci la ea. Cum? Citește în contiuare.

O relaţie ideală, asta ţi-ai dori, e adevărat? Să fie ca la nimeni altul, să fie dragoste de la prima vedere, o dată pentru totdeauna, şi fătă probleme. Bineînțeles că asta îţi doreşti! Dar viața, așa cum, probabil, ai reuşit să te convingi, este atât  suişuri, cât şi coborâşuri, şi aterizări, uneori destul de dureroase. A construi o relaţie de lungă durată, sănătoasă, puternică, care să aducă bucurie, nu este ușor. Dar merită să încerci! Mai mult decât atât, pentru ca relaţia să reușească, este nevoie să facă efort ambii, nu doar unul. Imaginează-ți un cuplu care dansează, în care unul face cu sârguință toate mișcările necesare, iar al doilea nu face eforturi şi, în cel mai bun caz, permite să fie condus şi, în cel mai rău caz, se blochează neputincios în mâinile partenerului. Oare cât timp va putea dansa acest cuplu?

Dacă-ţi pare că ştii totul, dacă te obosesc sfaturile, dacă nu-ţi pasă sau nu obișnuieşti să te gândeşti la acțiunile tale, nu mai departe. Dar dacă eşti curios să afli cum poţi să reduci riscul de „căderi dureroase” într-o relaţie, iată câteva indicii:

  • Iubeşte-te şi respectă-te. Omul care se simte rău cu el însuşi, puțin probabil că fi fericit în cuplu.
  • Fii atent cu prietenul sau prietena ta, la ceea ce îi bucură sau întristează. Împărtășește gândurile și sentimentele tale. Împreună e mai ușor de găsit o ieșire dintr-o  situație complicată, în plus – înțelegerea reciprocă va consolida relațiile voastre.
  • Procedează corect și cere același lucru în schimb.
  • Pune întrebări, atunci când vrei să afli ce se întâmplă în mintea prietenului tău sau prietenei tale. Și, bineînțeles, nu lăsa să treacă pe lângă tine tot ceea ce este important pentru celălalt, chiar dacă asta nu-ți va face mare plăcere. Comunicarea deschisă îți va aduce mai multe beneficii decât încercările de a „citi” la distanță gândurile și sentimentele celuilalt.
  •  Rezervă-ți timp pentru tine și permite-i jumătății tale să facă același lucru. Uneori avem impresia că un cuplu fericit este cel în care cei doi sunt practic mereu împreună. De obicei, așa se întâmplă la începutul relației și asta e în firea lucrurilor. Însă să rupeți relațiile cu toți ceilalți înseamnă să deveniți neinteresanți unul pentru celălalt . 
  • Să nu fii de acord uneori cu prietenul tău sau cu prietena ta este firesc. Suntem împreună, dar suntem diferiți și dorințele voastre, opiniile pot fi diferite și nu încercați să fiți de acord unul cu altul în toate – este practic imposibil și nu este măcar interesant. Dacă însă oamenii au opinii diametral opuse în ceea ce privește chestiunile-cheie ale existenței lor, aceștia, de regulă, se vor despărți. În toate celelalte cazuri este important să nu faci presiuni asupra partenerului sau parteneri ca să-și schimbe opinia.
  • Nu există oameni ideali, cu toții comitem erori, facem pași greșiți, spunem cuvinte nepotrivite. Iartă greșelile altora și cere o atitudine similară din partea altora.
  • Laudă-ți prietenul sau prietena pentru reușite, realizări, victorii. Căci este important și pentru tine ca omul apropiat să observe și să aprecieze calitățile și acțiunile tale?
  • Vorbește sincer și deschis despre sex. Este singura modalitate de a explica partenerului sau partenerei ce este plăcut și atractiv pentru tine și ce este, dimpotrivă, inacceptabil în relațiile sexuale. Sexul înseamnă relații dintre doi oameni și trebui să fie acceptat de către ambii parteneri. 
  • Relațiile normale în interiorul unui cuplu includ și o responsabilitate comună față de sănătatea reproducerii, de exemplu, în ceea ce privește protecția împotriva sarcinii nedorite sau a infecțiilor cu transmitere sexuală.