День бабака, або Коли чекати весни

День бабака (англ. Groundhog Day) — традиційне народне свято у США та Канаді, що святкується щорічно 2 лютого. Вважається, що у цей день треба спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори. За його поведінкою можна зробити висновок щодо близькості приходу весни: якщо день похмурий, бабак не побачить своєї тіні та спокійно покине нору – значить скоро закінчиться зима, а весна буде ранньою. Якщо ж цей день буде сонячним, бабак побачить свою тінь та сховається назад до нори – слід очікувати іще 6 тижнів зими.

111111ццллд

 Цікаво, що… 

  • Традиція Дня Бабака з’явилась не у Америці, а у Європі.
  • Насправді 2 лютого – це середня точка між днями зимового та весняного сонцестояння.
  • Найбільш відомий бабак у Канаді – Віартон Віллі з міста Віартон, провінція Онтаріо. Віллі (а точніше бабаки з таким ім’ям) працюють з 1980-х років. Традиція вивчати передбачення бабака у Віартоні з’явилась випадково. Один із жителів містечка вирішив покликати старих друзів і для цього виготовив запрошення, які мали б зацікавили максимальну кількість людей – він запросив усіх на святкування Дня Бабака. Про майбутню подію дізнався репортер з великої канадської газети TorontoStar. Журналіст прибув до Віартон і виявив, що ніякого свята Дня Бабака не існує. Однак йому все ж потрібно було підготувати репортаж. Тому організатор свята інсценував церемонію передбачення: він зарив у заметі хутряну шапку дружини, попросив репортера триматися подалі, щоб не турбувати чутливе створіння, акуратно дістав шапку і зробив прогноз погоди. Через рік на свято прибули перші туристи, яким знову довелося показувати фокус з шапкою. А ось реальний бабак з’явився у місті лише через тридцять років.
  • Аналіз прогнозів різних бабаків-віщунів показує, що вони ніколи не сходяться у думці: приблизно половина з них завжди пророкує близьку весну, а друга половина – продовження холодів.

 

 А у цьому році… 

Сьогодні, 2 лютого, Британський телеканал Sky 13 разів поспіль покаже однойменну картину «День бабака», поставлену у 1993 році Харольд Ремісом, а газета The Independent 13 раз згадала цю новину, повторивши один і той же текст у своєму анонсі. У комедії Білл Мюррей зіграв телеведучого, який приїхав в маленьке містечко в Пенсільванії зняти сюжет про місцеве свято День бабака. Але опинившись у місті, герой Мюррея починає раз за разом проживати один і той же день …

Ну що, чекатимемо новин від бабаків?

2222ааа

 

Знаєш щось цікаве про цей день? Поділись із нами у VK.

За картинки ми вдячні цьому, и цьому сайтам

Читайте також