Всесвітній день рок-н-ролу

Всесвітній день рок-н-ролу (World Rock-n-roll Day) – свято однодумців, для яких рок-н-рол став не тільки музикою, а стилем і способом життя.

Рок-н-рол (від англ. Rock and roll або rock’n’roll – «гойдайся і котися») – жанр популярної музики, що одержав поширення в середині 1950-х років. Відмінні риси – це чіткий ритм, танцювальний темп, розкутість виконання. Традиційними інструментами є електрогітара, контрабас, ударні, фортепіано і саксофон (а, втім, можна і без інструментів, читай далі, щоб дізнатися як!)

Цей жанр, як жоден інший, оповитий історіями, міфами та іншими цікавинками.

Ось, наприклад, одна з найзнаменитіших пісень в історії рок-н-ролу почалася з … пожежі. Під час концерту в грудні 1971 року в театрі казино Монтре (Швейцарія) ФренкаЗаппи і The Mothers of Invention хтось із глядачів пострілом з ракетниці підпалив бамбукову стелю. Багатоповерховий комплекс згорів дотла. Групі Deep Purple довелося підшукувати нове приміщення для роботи над альбомом Machine Head. У процесі пошуків, одного разу вранці РоджерГловер, прокинувшись в готелі, вимовив: «Smoke on the water». Слова спочатку відкинули. А потім … як це часто буває – вийшов хіт усіх часів і народів. До речі, у 2007 році Smoke on the water потрапила до Книги рекордів Гіннесса – в Канзасі її одночасно зіграли 1683 гітариста.

А чи знали Ви, що можна грати рок-н-рол і без жодних музичних інструментів! Щороку це демонструють аматори та професіонали у Фінляндії, з’їжджаючись на чемпіонат світу з гри на «повітряній гітарі». Гри як такої немає – учасник лише наслідує рок-зіркам, перебираючи акорди на уявній гітарі. Чемпіонат проводиться у два етапи: виступ з підготовленим номером та імпровізація під мелодію, яку вибирають організатори. Прискіпливе журі оцінює техніку, харизму і артистичність. Переможець чемпіонату отримує в якості призу справжню елітну гітару.

Ці та інші цікавинки можна прочитати тут.

Читайте також