O țigară? Mulțumesc, nu!

Cum să renunți la fumat?! aceasta-i întrebarea.

Prima țigară. Motivul pentru care aceasta a ajuns între degetele tale poate fi oricare dintre acestea – pentru că toți prietenii tăi fumează, pentru că având o țigară în gură te simți mai puternic și mai adult… Cu toate acestea, s-ar putea întâmpla ca primele țigări să nu-ți fi adus mare plăcerea. Însă, odată cu creșterea numărului de țigări și pachete fumate, senzațiile neplăcute se micșorează, fiindcă – îți mărturisim – începe să funcționeze capcana care se numește „nicotina”, iar țigara fumată din solidaritate cu ceilalți este înlocuită de țigările fumate din cauza dependenței față de această substanță deloc inofensivă.

Și cu toate acestea, te poți opri. Vrei să încercăm împreună? Am făcut pentru tine o listă cu sfaturi eficiente care te pot ajuta să renunți cu adevărat la fumat. Deci:

  • Scrie

Scrie despre decizia ta de a renunța la fumat. În agendă, în jurnal, pe un stiker, oriunde. Poți nota și toate motivele pentru care o faci. De exemplu, respiri cu greu atunci când faci sport sau nu-ți place cum miroși sau că nu-ți place că ți se spune că miroși ca o scrumieră ori nu mai ești dispus să cheltuiești bani pentru țigări.

  • Povestește

Vorbește despre decizia ta cu o persoană de încredere. Este puțin probabil ca aceștia să fie părinții, pentru că tu vei continua să ascunzi de ei acest obicei al tău. Totuși, oricând vei găsi printre prietenii tăi o persoană care  nu fumează și te poate susține în acest efort al tău.

Ziua în care spui „Gata!”

Alege o zi concretă în care să spui „Gata!”, ziua în care renunți la fumat. Marcheaz-o în calendar și spune-i despre asta persoanei care te susține în acest efort de renunțare la țigări. Fie ca această zi să fie marcată în conștiința ta ca o linia de demarcație după care începe o nouă viață, cea fără țigări. Unii încearcă să renunțe la fumat treptat, micșorând numărul de țigări fumate, însă această modalitate este, de regulă, puțin eficientă.

  •  Renunță

Aruncă țigările, pur și simplu aruncă-le pe toate pe care le ai. Nu lăsa nici una, nici măcar pentru orele sau zilele grele de după asta. Nu vei avea nevoie nici de scrumiere și nici de brichete, așa că desparte-te de ele fără regrete.

  • Spală hainele

Spală toate hainele tale, pentru a scăpa de mirosul neplăcut cu care s-au îmbibat.

  • Analizează

Gândește-te de ce anume este legată dorința ta de a fuma. Poate este vorba despre ceașca de cafea sau despre nevoia de a-ți potoli foamea ori de întâlnirile cu prietenii. În asemenea situații oamenii fumează adesea din inerție, fără să simtă nevoia acută de a fuma. Dacă înțelegi ce te determină să fumezi, încearcă să eviți aceste situații sau pregătește pentru ele o gumă de mestecat sau acadele pentru a înlocui țigările.

  • Găsește-ți o ocupație

Fii mereu ocupat. O demonstrează experiența altora: cu cât ai mai puțin timp de pierdut, cu atât mai rar îți vei aminti de țigări. În plus (și asta e important pentru fetele care se îngrijorează dacă renunțarea la fumat nu le va adăuga oare kilograme), cu cât mai activă va fi viața ta, cu atât mai puține șanse vei avea să te îngrași.

Oops, I did it again…

Dacă într-un anumit moment ți-ai pierdut controlulși ai pus din nou țigara în gură, nu e nimic catastrofal în asta și nici forturile tale de până acum nu au fost zădarnice. Toți oamenii au dreptul la greșeală și, dacă vei înțelege ce anume te-a determinat să revii la obiceiul de a fuma, data viitoare îți va fi mai ușor să eviți această situație.

Ai reușit? Împărtășește cu noi istoria victoriei tale în lupta împotriva fumatului.

Am împrumutat de aici fotografia pentru acest text.