Alarmă de incendiu!

Ştim, probabil, practic totul despre aproape metodele de protecţie până la actul sexual, pentru a preveni sarcina nedorită. Suntem însă cu toţii oameni, iar a greşi e omeneşte. Cum să procedăm atunci când ni se pare că situaţia nu mai poate fi salvată?

Există situaţii în viaţă când se întâmplă ceva absolut neprevăzut: inundaţii, incendii sau pur şi simplu o furtună pe cer senin. Există asemenea fenomene şi în viaţa sexuală. Se mai întâmplă. Chiar şi atunci când cuplul foloseşte metodele sigure de contracepţie, cum sunt prezervativele, de exemplu, există şi aici un risc: prezervativul se poate rupe sau poate aluneca. Se poate întâmpla chiar ca pasiunea şi dorinţele să fie atât de mari, încât nu a existat nici o secundă pentru un gând raţional despre contracepţie – ai dorit atât de mult să-i demonstrezi persoanei iubite că o iubeşti atât de tare şi că vrei să faci sex doar cu ea. Nu vom încuraja aici atitudinea nepăsătoare, dar vom povesti, totuşi, cum trebuie de procedat în asemenea situaţii.

Pentru asemenea situaţii medicii au inventat o metodă care poate ajuta la prevenirea sarcinii nedorite. Această metodă este numită în mod diferit:

„pilula de a doua zi”
sau

contracepţia „post-coitus”, „de urgenţă”

Aceste denumiri relevă că metoda poate fi folosită doar în cazuri excepţionale. De exemplu, dacă:

  • A avut loc un act sexual neprotejat (fără prezervativ sau fără altă metodă de contracepţie);
  • Există îndoieli privind eficienţa metodei de contracepţie folosite (ruperea prezervativului, „metoda calendarului”, actul sexual întrerupt, atunci când ai uitat să iei la rând două sau mai multe pastile hormonale);
  • A avut loc un contact sexual forţat sau viol.
Esenţa contracepţiei de urgenţă este ca timp de 72 de ore după contactul sexual neprotejat tânăra să ia tabletele speciale. Aceste tablete conţin o doză mare de hormoni, care influenţează asupra procesului de încetinire a ovulaţiei şi împiedică mişcarea spermatozoizilor pe trompele uterine.

O asemenea doză de hormoni aplică organismului o lovitură serioasă hormonală. Iată de ce o asemenea metodă poate fi folosită doar în cazuri excepţionale. Şi pentru că folosirea acestor tablete prezintă un test major pentru organism, aceasta trebuie să se întâmple sub supravegherea unui medic (nu ofta, ci gândeşte-te odată şi odată la sănătatea ta!).

Bineînţeles că nu trebuie să apelezi la contracepţia de urgenţă de fiecare dată după actul sexual. Îţi supui astfel organismul unui risc enorm şi va trebuie să treacă mult timp ca să-şi revină din asta. Şi, totuşi, această metodă este mai bună decât întreruperea sarcinii nedorite, atunci când organismul femeii tinere a început să se adapteze în vederea gestaţiei şi naşterii copilului.

 

fire-extinguisher-gif-funny

 

Să facem bilanţul. În ciuda emoţiilor acute şi a pasiunilor dezlănţuite, încearcă să fii atent sau atentă ca să nu faci apel la contracepţia de urgenţă. Dacă, totuşi, s-a întâmplat ca această contracepţie de urgenţă să fie necesară, adresează-te unui specialist (de exemplu, la cel mai apropiat Centru de Sănătate Prietenos Tinerilor) aici link la harta Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, pentru a găsi împreună o soluţie la problema ta.

Apropo, nu uita că această metodă nu previne infecţiile cu transmitere sexuală.

Mulţumim autorului fotografiilor – kaybee07!