O privire trează

Dacă în cercul tău de prieteni şi cunoscuţi serile cu alcool sunt considerate un lucru obişnuit, fireşte că nu este atât de simplu să alegi să te comporţi ca o „cioară albă”. Cu toate acestea, diferiţi oameni folosesc, în funcţie de caracterul lor, diverse modalităţi de a refuza să consume băuturi alcoolice fără să se simtă un paria…

Care sunt primele tale asociaţii atunci când rosteşti cuvântul „alcool”? Ele pot fi destul de pozitive, de exemplu: bucurie, „sărbătoare”, „să beau şi să uit”, „o companie plăcută”. Dar cu ce asociezi cuvântul „alcoolic”? O persoană beată, cu faţa umflată, care stă încovoiată la marginea străzii? Boală? Mahmureală? Murdărie? S-ar putea să nu reuşeşti să-ţi închipui că această persoană eşti chiar tu, un om decăzut, şi nici să nu-ţi dai seama că între cele două asocieri există o anumită legătură.

Puţină poezie. Ce înseamnă alcoolul, de fapt?

Alcoolul se obţine în rezultatul procesului de fermentare a grâului, fructelor sau legumelor. Fermentarea este un proces care transformă în alcool zahărul conţinut în produse. Se întâmplă astfel ca, adesea, alcoolul să constituie un produs natural. De ce atunci sunt atât de multe discuţii despre daunele consumului de alcool? Cu atât mai mult cu cât este de ajuns să arunci o privire în jur ca să constaţi că beau dacă nu absolut toţi, atunci marea majoritate.

Da, este adevărat, consumul de alcool nu este interzis; da, societatea noastră are faţă de alcool o atitudine mai mult decât tolerantă,şi exemple dintre acestea sunt o mulţime. Cu toate acestea, nu este în plus să ştii ce poate face alcoolul din oameni şi căror pericole se supune o persoană care consumă alcool.

Există câteva niveluri de intoxicare alcoolică: uşoară, medie şi gravă. La primul nivel de intoxicare alcoolică – uşoară – se ridică dispoziţia, omul devine prietenos şi încearcă să comunice mai mult. În acelaşi timp însă scade concentrarea atenţiei, discuţiile devin lipsite de conţinut, iar propriile posibilităţi sunt apreciate ca fiind foarte înalte. Această stare determină riscul traumelor, fiindcă atenţia este mică şi se pierde percepţia pericolului. Totodată, se comit gesturi necugetate, apare dorinţa de a deveni erou şi este greu să te opreşti.

În cazul intoxicării alcoolice medii bunăvoinţa se poate schimba repede în stări de agresivitate, şi aici pericolul vine nu din partea excesului de cuvinte, ci din partea excesului de acţiuni – şi astfel pot apărea uşor situaţii de scandal sau de violenţă.

Nivelul grav de intoxicare alcoolică conduce la dezorientarea totală în spaţiu, vorbirea devine indescifrabilă şi lentă, însoţită de ameţeli frecvente, greaţă, vomă. Uneori persoana beată nu ţine minte ce s-a întâmplat cu ea în această stare. Prin urmare, creşte brusc numărul riscurilor posibile atât pentru sănătatea omului, cât şi pentru sănătatea celor din jur.
Gradul de sensibilitate, rezistenţă a oamenilor la alcool poate fi diferit, însă există şi persoane pentru care orice cantitate de alcool, chiar cea mai mică, este absolut contraindicată. Din această categorie fac parte copiii, femeile însărcinate, şoferii, persoanele cu boli cronice, oamenii care nu-şi pot controla cantitatea de alcool consumată, în fine, persoanele a căror activitate profesională le solicită atenţie şi grijă sporite.

În toate ţările lumii există restricţii de vârstă atunci când este vorba de consumul de alcool. Şi acest fapt nu este întâmplător, pentru că alcoolul are efecte devastatoare în mod special asupra adolescenţilor.

Organismul unei persoane tinere este mai sensibil la alcool decât organismul unui adult şi există astfel o probabilitate mai mare de a deveni alcoolic. De ce?

Ţesutul creierului la copii şi adolescenţi, spre deosebire de cel al maturilor, este mai bogat în apă şi mai sărac în proteine. Alcoolul se dizolvă bine în apă şi este asimilat astfel mai uşor de organism, acţionând ca o substanţă otrăvitoare ce distruge toate organele şi sistemele şi determină o dependenţă accelerată. În plus, sistemul nervos central al adolescenţilor este instabil în faţa alcoolului, de aceea procesul lui de distrugere se produce foarte repede.

Simplu vorbind, iată ce consecinţe sunt legate de consumul de alcool la o vârstă fragedă:

  • Dăunează sănătăţii
  • Reduce auto-controlul
  • Există astfel o probabilitate mai mare de a deveni alcoolic, de a crea dependenţă
  • Plus la asta, unui adolescent aflat în stare de ebrietate i se pot fura lucrurile, poate fi bătut, violat, obligat să comită o crimă … Şi lista poate continua.

alk

Mituri şi legende

Există un mit potrivit căruia alcoolul îşi poate ajuta să lupţi împotriva depresiei, împotriva problemelor şi este o metodă bună pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare. Trebuie să te dezamăgim: nu este aşa. Alcoolul nu ajută la rezolvarea problemelor, chiar dacă mulţi oameni încearcă să depăşească cu ajutorul alcoolului stresul, anxietatea, fricile.

Sub influenţa alcoolului omul îşi pierde simţul realităţii şi, prin urmare, problemele nu se rezolvă, ci dimpotrivă se înmulţesc.

Iar asta este o ameninţare şi astfel apare un cerc vicios al dependenţei de alcool. Mulţi spun că alcoolul le dă curaj, îi ajută să depăşească propriile complexe, să se simtă sufletul, vedeta companiei.

De fapt, o persoană în stare de ebrietate nu este capabilă să analizeze în mod critic acţiunile sale, gradul de pericol real şi modul în care este perceput de ceilalţi.

De fapt, ceea ce pare curaj poate fi pur şi simplu ceva riscant, periculos pentru viaţă sau un comportament reprobabil. Iar persoana care se simte sufletul companiei poate părea în ochii celor din jur un om inadecvat, absurd, nepoliticos, vulgar. Adă-ţi aminte de fetele celea în stare de ebrietate, cu un comportament dezgustător, care sunt sigure de faptul că sunt irezistibile în încercarea lor de a fi pe placul băieţilor! Sau aminteşte-ţi de băieţii ceea cu gesturi indecente, care din cauza alcoolului abia dacă se ţin pe picioare, dar cu toate acestea încearcă din toate puterile să facă cunoştinţă cu o fată. Sunt tablouri care provoacă respingere şi chiar dezgust!

Dar cum poţi, totuşi, renunţa dacă toţi din jur consumă alcool?

Dacă în cercul tău serile cu alcool sunt considerate ca ceva normal, atunci, bineînţeles, că nu este să iei o decizie şi să te comporţi ca o cioară albă. Cu toate acestea, diferiţi oameni folosesc, în funcţie de caracterul lor, diverse modalităţi de a refuza să consume băuturi alcoolice fără să se simtă un paria.

Iată câteva dintre aceste procedee:

  • Spune simplu mulţumesc (simplu, cu gust!).
  • Toarnă-ţi în pahar o băutură nealcoolică.
  • Spune că te îmbeţi foarte repede.
  • Accepţi să ţi se toarte un pahar şi fă-te că bei din el toată seara.
  • Pleacă.
  • Roagă pe cineva de la masă să-ţi ia apărarea şi să-i liniştească pe cei insistenţi.

Poţi citi cum să refuzi cu tărie o tărie şi să spui „NU” fără echivoc în articolul nostru: «Refuz!»

Photo: (с) CHRISTOPHER PLEDGER