1. Fii deschis pentru prietenia cu o persoană nouă. Uneori, făcând cunoştinţă cu oameni noi, prea mult ne grăbim să facem concluzii şi decidem că această persoană nu este interesantă din anumite motive. Însă fiecare dintre noi este absolut unic, fiecare are propriul conţinut şi propria istorie, chiar dacă toate astea nu se observă la prima întâlnire. Să oferi unui om nou în viaţa ta să-şi demonstreze calităţile înseamnă să faci primul pas către relaţiile de prietenie.
2. Dă dovadă de bunătate şi respect. Bunăvoinţa faţă de prieteni nu este o răsplată pentru vorbele sau faptele lor bune, ci este pur şi simplu că tu eşti un om bun.
4. Învaţă să renunţi la oameni. Dacă înţelegi că, de fapt, comunicarea ta cu prietenul sau cu prietena ta îşi pierde din intensitate, că deja nu mai doriţi să vă petreceţi timpul împreună, asta înseamnă, probabil, că a sosit momentul să puneţi capăt relaţiei. Aşa e viaţa şi nu este neapărat că cineva poartă vina pentru asta, pur şi simplu fiecare istorie a relaţiilor umane are, de regulă, un început şi un sfârşit.
5. Oferă-le prietenilor sau prietenelor susţinere. Se spune că prietenul la nevoie se cunoaşte. Atenţia ta, cuvintele tale binevoitoare, laudele tale – toate împreună sunt la fel de importante pentru întărirea prieteniei, chiar în situaţiile în care, după părerea ta, motivele de laudă nu sunt prea mari. Susţinerea persoanei apropiate este vitamina plină de magie care îţi dă forţe de viaţă.
7. Iartă ca să mergi mai departe. Dacă prietenii tăi te-au rănit, dacă supărarea este atât de mare încât nu mai poţi să te întâlneşti cu ei, încearcă, totuşi, să găseşti putere să depăşeşti sentimentul de supărare sau ură. Trebuie să faci asta, în primul rând, pentru tine, ca să nu trăieşti în continuare sub greutatea sentimentelor contradictorii – acestea ţi-ar putea zdruncina serios sănătatea. Fiecare supărare este însoţită de contracţii musculare ascunse, iar acestea, la rândul lor, blochează circuitul sanguin, cauzând boli. Astfel se întâmplă ca supărarea să-l afecteze mai mult pe cel supărat.
8. Alege calitatea, nu cantitatea. Este demonstrat: este imposibil să fii bun prieten cu fiecare. Printre sutele de oameni cu care comunici sunt câţiva care devin absolut necesari pentru tine.
10. Oferă ceea ce primeşti în schimb. Relaţiile de prietenie se bazează pe încredere şi reciprocitate. Vrei ca cineva să-ţi fie fidel? Fii tu fidel, fii fidelă! Vrei să fii respectat, respectată? Respectă. Vrei atenţie? Fii atent, fii atentă. Şi nu aştepta ca prietenii să-ţi ofere ceea ce tu nu le dai în schimb.
11. Spune ceea ce gândeşti. Nici chiar oamenii cei mai apropiaţi nu-ţi pot citi gândurile pe faţă sau nu pot spune ceea ce nu spui tu în cuvinte. Formulează-ţi gândurile clar şi sincer. Atunci când eşti supărat sau atunci când ceva nu-ţi place, nu ascunde asta, însă încearcă să-ţi exprimi ideile într-o formă nu chiar atât de directă.