Comunicarea cu părinții: Restart. Partea 1

Cum să eviți conflictele cu părinții și, în același timp, să-i faci să înțeleagă că unele lucruri le poți face și singur, iar uneori, totuși, ai nevoie de ajutorul lor? Și cum să reușești ca, în schimbul acestui sprijin, ei să nu-ți dicteze condițiile lor?

Cu puțin timp în urmă, rezistând cu greu până la venirea părinților de la serviciu și abia lăsându-le câteva clipe după ce au intrat în casă, ne grăbeam să le povestim totul: despre temele de la engleză, despre noua colegă sau noul coleg de bancă, despre suplinirea de la istorie, despre un nou joc pe calculator, super-interesant – și așa până la infinit. Acum te uiți ironic la fratele tău mai mic sau sora ta mai mică atunci când fac același lucru, iar când vine rândul tău să povestești, răspunsul la toate întrebările este cuvântul „normal” și te grăbești să te închizi în odaia ta și să vorbești cu prietenii la telefon sau pe Skype.

Nimeni nu poate indica exact care este acel moment în care copiii se distanțează de părinți, când se modifică esențial conținutul discuției lor, este însă clar că prin asta trec toți oamenii. Nu-i așa că acum pentru tine este mai important să comunici cu prietenii decât cu părinții? Este firesc – astfel înveți să trăiești de sine stătător, fără ca cineva să te țină de mână și să îți asigure reușita tuturor pașilor tăi.

Nu te grăbi însă să tai toate punțile care te leagă de casă: chiar dacă acum pe lista persoanelor cu care comunici mai des părinții sunt undeva la coadă, ei continuă să rămână prietenii tăi, iar asta înseamnă că, totuși, merită să depui măcar un mic efort pentru a păstra cu ei relații amicale.

Cum să comunici cu părinții

Este mai mult ca probabil faptul că în prezent comunici mai mult cu prietenii decât cu părinții. Este un lucru absolut normal. Oricât de minunate ar fi relațiile din familia ta și mediul în care trăiești, nu vei reuși să rămâi pentru totdeauna acasă, în sânul familiei. Înveți să fii independent și să iei decizii de sine stătător, să alegi singurul modul de viață care ți se potrivește – și toată lumea din jur trebuie să se bucure pentru asta. Important este să nu uiți că nu este cazul să renunți la sprijinul și sfaturile pe care ți le pot da părinții. Vei spune că nu este atât de simplu să discuți cu ei probleme serioase? Ai dreptate, nu este simplu. Înainte însă de a intra în teme serioase, discută cu el lucrurile cele mai elementare.

Tăcerea aici nu este o soluție: vorbește cu părinții despre grijile și activitățile tale cotidiene. Așa, pur și simplu.

Vei găsi întotdeauna ce să împărtășești cu adulții. În fiecare zi în viața ta se întâmplă atât de multe evenimente și îi poți bucura cu noutăți, de exemplu, despre căsătoria dirigintei, pensionarea directorului, despre planul vostru de a merge în vacanță în excursie cu clasa, iar sâmbătă ai decis să mergi faci ore de informatică suplimentare. Dacă nu ai poftă să vorbești despre școală, povestește-le despre ce-a mai făcut în curte câinele vecinului și, în genere, le poți vorbi despre orice. Principalul este să-ți dezvolți abilitatea de a conversa cu părinții despre evenimentele din viața ta și asta îți vă va ajuta să păstrezi contactul părinții. Și dacă va veni momentul să discuți cu ei o chestiune cu adevărat importantă, serioasă, îți va fi mai ușor să faci asta. Cum, în ce mod? Citește în partea a doua a articolului.

Comunicarea cu părinții: Restart. Partea 2

Photo