O privire sistemică asupra corpului (girls only!)

Poate că ai reuşit deja să te deprinzi cu surprizele pe care ţi le-a pregătit corpul său şi ştii deja nu din auzite despre zilele cu „roşu în calendar” sau despre sindromul premenstrual. Dar recunoaşte sincer: te-ai gândit vreodată ce se întâmplă DE FAPT cu tine şi cu corpul tău şi de ce anume lucrurile funcţionează aşa şi nu altfel?

Îţi este cunoscută expresia inspirată dintr-o poezie de Eminescu: „Fiecare fată are un „nu ştiu ce şi-un nu ştiu cum”? Ce conţine acest „nu ştiu ce şi-un nu ştiu cum”? Şi asta este valabil doar pentru fete?

Ştim exact din ce poezie este această expresie, însă noi am încercat să privim aceste cuvinte dintr-o perspectivă nouă.

Din punctul de vedere al construcţiei corpurile bărbatului şi femeii se deosebesc esenţial. Iar principala deosebire se referă la faptul că organele sexuale ale bărbatului se află în exterior, iar întregul sistem sexual al femeii se află în interiorul corpului. Este adevărat că acest fapt este legat de modul în care decurge sarcina – copilul creşte în interiorul corpului mamei, într-un mediu sigur şi cald. Cu toate acestea, o parte din organele sexuale ale femeii se află în exteriorul corpului.

Dar să le luăm pe rând. Deci, sistemul sexual sau, cu alte cuvinte, sistemul reproductiv al femeii este compus din organele sexuale interne şi externe şi glandele mamare (sâni).

Organele sexuale externe (organele genitale) includ pubisul, labiile mari şi mici şi clitorisul (poate acesta o fi fiind acel „nu ştiu ce şi-un nu ştiu cum”?! :-).

stacks_image_930

Pubisul – se află sub abdomen, este ieşit puţin în relief şi moale, fiindcă este format din ţesut adipos (gras). Este acoperit cu păr pubian. Mai jos este deschiderea vulvei. Labiile mari sunt două pliuri longitudinale, proeminente. Au rolul de a acoperi şi feri toate celelalte elemente sensibile ale vulvei. Labiile mici sunt două pliuri de ţesut, fără păr. Ele sunt acoperite de o mucoasă, suprafaţa lor exterioară unindu-se cu suprafaţa interioară a labiilor mari. Prepuţul clitoridian este un fel de capişon format de unirea pliurilor superioare ale labiilor mici. Clitorisul este centrul plăcerii la femei şi este ca un mugur sub prepuţul format de pliurile labiilor mici.

Construcţia anatomică descrisă anterior şi suprafaţa ei acoperită cu păr sunt destinate protecţiei organismului femeii şi anume a organelor sexuale interne împotriva infecţiilor.

Anume aceste organe sexuale interne includ vaginul, uterul, trombele uterine şi ovarele.

Vaginul – este o parte a organului sexual feminin, care face legătura între vulvă (partea exterioară) și uter (partea interioară). Sistemul reproducător (genital) al femeii este alcătuit din două glande sexuale, numite ovare, și următoarele organe: două trompe, uter, vagin, vulvă; toate acestea sunt localizate în partea inferioară a cavității abdominale. Trompele se deschid în uter, organ asemănător unui sac, al cărui perete gros și musculos este căptușit cu o mucoasă. Acest organ se continuă cu vaginul, care se deschide la exterior prin vulvă. În timpul sarcinii, viitorul copil se dezvoltă în uter..

Colul uterin – este partea de jos a uterului (face parte din uterul însuşi), ce intră în vagin. De fapt, este singura parte din uter pe care o putem simţi cu uşurinţă prin pipăire. Aşa cum mucusul cervical se afla într-o continuă schimbare, datorită influenţei hormonale, aşa si colul uterin este influenţat de hormonii feminini (estrogen şi progesteron) şi se schimbă pe parcursul unui ciclu menstrual.

Uterul – este o cavitate in forma de pară răsturnată. Pereții săi sunt formați din țesut muscular subțire. De la media de 6-8 centimetri înălțime și între 3-4 centimetri lățime, în cursul sarcinii dimensiunile lui se măresc considerabil (la sfârșitul sarcinii înălțimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri). În perioada sarcinii fătul – viitorul copil – se află în interiorul uterului unde parcurge întregul ciclu de dezvoltare de la fecundarea ovulului până la făt. Pe măsura creşterii fătului uterul se extinde şi creşte în dimensiuni. Dacă însă nu a avut loc fecundarea ovulului şi sarcina nu a început să se dezvolte, suprafaţa interioară a uterului se cojeşte în fiecare lună şi se elimină în timpul ciclului menstrual (sunt aceleaşi mici cheaguri de sânge care pot fi observate, atunci când sunt examinate cu atenţie eliminările menstruale).

Trombele uterine – sunt locul de întâlnire dintre ovocit şi spermatozoizi. Aici are loc fecundarea. Rolul trompelor uterine este de a asigura supravieţuirea şi trecerea spermatozoizilor şi a ovocitului, spre locul de fecundaţie şi trecerea ovocitului fecundat înapoi spre uter, unde se va implanta în endometru. Din punct de vedere anatomic, trompele sunt nişte formaţiuni musculare cilindrice, de aproximativ 10-14 cm lungime, localizate la nivelul celor două coarne uterine, şi care fac legătura între cavitatea uterină şi cavitatea peritoneală din vecinătatea celor două ovare.

Ovarele – sunt două glande cu lungimea de aproximativ 3 centimetri şi lăţimea de aproximativ 2,5 centimetri. Ovarele sunt situate de o parte şi de alta a uterului şi sunt legate de acesta prin câte un ligament elastic. La sfârşitul fiecărui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafaţa ovarului pentru a elimina un ovocit. Procesul de maturizare a acestuia se numeşte ovulaţie. Iar fecundarea se produce în momentul unirii unui ovul din ovarul femeii cu un spermatozoid de la bărbat.

Totodată, ovarele produc hormoni, responsabili pentru funcţionarea normală a organelor reproductive şi a semnelor sexuale secundare (voce, dezvoltarea glandelor mamare, apariţia părului etc.). Activitatea ovarelor depinde de vârsta şi starea de sănătate a organismului femeii.

Probabil, ţi-a devenit deja clar din descrierea anterioară că sistemul reproductiv al femeii funcţionează în mod ciclic, adică acelaşi proces se repetă periodic (lunar) şi are aproximativ aceeaşi durată. Iată de ce activitatea sistemului reproductiv al femeii se numeşte ciclu menstrual.

stacks_image_972

 

Durata normală a unui ciclu menstrual este de 21-35 de zile (în media 28 de zile).
  • În prima zi a ciclului menstrual, adică în ziua în care a început sângerarea menstruală (prima zi a sângerării menstruale este şi prima zi a ciclului menstrual), în interiorul ovarelor începe să se maturizeze ovulul.
  • În zilele 4-5 ale ciclului menstrual sângerările încetează,mucoasa uterului începe să se regenereze, iar ovulul continuă să crească.
  • Aproximativ în cea de-a 14-a zi a ciclului menstrual ovulul se maturizează definitiv şi iese din ovar, adică se produce ovulaţia. Ovulul ajunge în trombele uterine, unde poate avea loc fecundarea – fuziunea ovulului cu spermatozoidul (dacă, fireşte, în aceste zile femeia a avut relaţii sexuale şi spermatozoizii au ajuns în organele genitale). În acelaşi timp, mucoasa uterului începe să se întărească pentru a reţine şi proteja ovulul fecundat, care să se dezvolte mai departe.
  • Dacă nu a avut loc fecundarea, începe ciclul menstrual (eliminări sângeroase), iar ovulul se va distruge.
  • Şi ciclul reîncepe de la început.

Cu puţin timp înainte de începerea ciclului menstrual, fetele ar putea să simtă de asemenea că sânii lor au început să fie mai sensibili şi chiar să se mărească. Nu e nimic surprinzător în asta, fiindcă glandele mamare sunt o parte componentă a sistemului reproductiv al femeii. De exemplu, atunci când femeia naşte un copil, sânii ei încep să producă laptele care se elimină din sfârcuri.

Fiecare fată şi femei are glande mamare de o formă unică şi dimensiuni unice, mai mult decât atât, forma sânilor se schimbă pe tot parcursul vieţii. Un sân poate fi puţin mai mare – este un lucru firesc. Sânii şi, mai ales, sfârcurile conţin o mulţime de terminaţii nervoase. Ele pot fi foarte sensibile la atingere şi sunt considerate una dintre zonele erogene cele mai sensibile. Atingerea sau stimularea acestor puncte sau zone produce plăcere.

Şi încă ceva pentru dezvoltarea generală (pentru orice eventualitate, dacă nu ai ştiut până acum), reţine acest termen – sistemul urinar. De fapt, sistemul sexual (reproductiv) şi sistemul urinar sunt strâns legate între ele. De exemplu, canalul urinar – este un tub prin care urina este eliminată din vezica urinară, iar apoi din organism. La femei canalul urinar se află la intersecţia labiilor mici. Şi pentru că aceste două sisteme sunt vecini apropiaţi în organismul uman, starea sănătăţii lor depinde foarte mult una de alta.

Bineînţeles că acest articol conţine doar o informaţie de bază despre construcţia şi funcţionarea sistemului de reproducere feminin. S-ar putea să ai însă mai multe întrebări la acest capitol, dar, poate, nu întotdeauna e simplu şi comod să întrebi despre asta de părinţi sau prietene. S-ar putea întâmpla ca asemenea întrebări să ne fi adresat deja semenii tăi şi poate că răspunsurile noastre te vor ajuta să înţelegi anumite lucruri sau situaţii legate de tine:

Am remarcat recent că pe lenjerie rămân urme de culoare galbenă. Este normal acest lucru? +
Simt deseori că mi se schimbă dispoziţia, mai ales în ajunul ciclului menstrual, însă prietenele mele nu trec prin astfel de stări. Este un lucru normal sau nu? +
În prima zi a ciclului menstrual am dureri în abdomen. Ce să fac? +

Atenţie! Dacă ai eliminări vâscoase, care au miros sau care produc senzaţie de mâncărime, adresează-te unui medic, pentru că acestea ar putea fi semnele unei bol. Şi cu cât mai repede vei apela la medic, cu atât mai uşor şi mai simplu vei scăpa de ele.

Dacă, totuşi, ai mai multe întrebări despre funcţionarea sistemului reproductiv feminin sau dacă vrei să adresezi o întrebare personală, accesează secţiunea „Întreabă” .

Vrei să afli mai multe? Citeşte aici:

Девушкам-подросткам о репродуктивном здоровье