Citeşte

Abstinență – lipsa totală de contacte sexuale.

Afrodiziacii – sunt substanțele sau preparatele care stimulează funcțiile sexuale, prin acțiune asupra glandelor corticosuprarenale. Afrodiziacele sunt folosite de mii de ani, în toată lumea, iar denumirea de afrodiziac vine de la numele zeiței grecești, Afrodita, care simbolizează senzualitatea și pe care romanii au botezat-o Venus. De-a lungul timpului, s-a răspândit credința potrivit căreia anumite băuturi, mâncăruri sau arome ar trezi dorința sexuală și ar condimenta viața intimă. Afrodiziacele se pot împărți în mai multe categorii, iar exemplele și acțiunea lor asupra libidoului și activității sexuale sunt multiple. Pe lista afrodiziacilor se numără și cele simple, precum ciocolata, bananele, vanilia, mierea și avocado.

Anticorpii – sunt proteine speciale, numite și imunoglobuline, cu ajutorul cărora sistemul imunitar al organismului uman identifică și distruge microbii.

Apropierea – legătura care devine tot mai strânsă dintre două persoane și care apropie acel moment când poți împărtăși cu persoana apropiată sentimentele și lucrurile cele mai importante și mai tainice.

Atracția erotică – cu timpul apare nevoia unor noi experiențe. Dorești un contact mai apropiat – să te atingi de partener, de parteneră, să-l cuprinzi, să o cuprinzi, săruți. Este exact perioada de timp în care cuplurile învață să simtă reacțiile celuilalt și să înțeleagă propriile reacții, este perioada fanteziilor erotice. Acesta este, de altfel, un fenomen absolut firesc de care nu trebuie să vă fie teamă.

Atracția sexuală – mai devreme sau mai târziu vine un moment în care sentimentele platonice sau erotice nu mai sunt suficiente și adolescentul și adolescenta sunt deja nerăbdători să experimenteze plăcerea apropierii intime.

Atractivitatea – este într-un fel mecanismul de declanșare a iubirii, totul începe de aici. Se m ai numește uneori „chimia dragostei”, pentru că este vorba de interesul fiziologic reciproc dintre două persoane. Ochii expresivi, degetele frumoase, corpul zvelt, zâmbetul, mersul, maniera de a purta părul: toate fac parte de aici. Și încearcă atunci să explici de ce îți place anume această persoană, de ce ești atrasă de ea.

Avort criminal – este avortul realizat de personal fără pregătire medicală corespunzătoare și prezintă un risc mult mai mare de complicații decât cel realizat de personal calificat.

Avortul – înseamnă întreruperea sarcinii prin eliminarea fătului (spontană sau provocată) din cavitatea uterină înainte de termenul de gestație și având drept efect moartea fătului. Avortul poate fi:

– natural: atunci când se produce fără intervenție din exterior asupra corpului femeii însărcinate, datorându-se unor cauze anatomo-fiziologice.

– provocat. Avortul provocat sau chiuretajul se realizează prin intervenție chirurgicală specializată sau prin mijloace empirice. De modul cum se efectuează intervenția depinde starea de sănătate a persoanei care avortează.

În Rusia și Ucraina este permisă întreruperea sarcinii la decizia femeii până la 12 săptămâni de sarcină. În perioada dintre 12și 22 de săptămâni întreruperea sarcinii poate avea loc doar în cazul unor indicații medicale stricte.

Și în Republica Moldova avortul este permis de lege. Se permite întreruperea sarcinii până la 12 săptămâni. După 12 săptămâni sunt un şir de indicaţii medicale şi sociale pentru avort.

Bacteria spirochetă Treponema pallidum care cauzează sifilisul.

Bisexualitate (lat. bi – doi, două și sexus – sex) – orientare sexuală caracterizată prin atracție estetică și sexuală pentru ambele sexe.

Bullingul – este un comportament de hărţuire cronică fizică sau psihologică a unei alte persoane.

Cale parenterală – (prin injecții) metodă de administrare a medicamentelor pe altă cale decât tubul digestiv.

Caracteristici sexuale (primare, secundare) – trăsături care indică asupra genului și maturității fiziologice.

Caracteristici sexuale primare – trăsături anatomice, fiziologice şi psihologice, specifice fiecărui sex.

Caracteristici sexuale secundare – elementele de maturitate, care apar în perioada transformării hormonale a organismului: schimbarea timbrului vocii și formei corpului, creșterea părului pe picioare și pubian etc.

CDI

CDI – consumatori de droguri injectabile.

Clitoris – este un organ prezent doar la femelele mamiferelor. La om este situat la intersecția anterioară a labiilor mici. Are mai multe terminații, de aceea este foarte sensibil.

Coitus, copulație (lat. coitus – act sexual) – intrarea unui organ sexual masculin în organul sexual feminin.

Comportament sexual – din punct de vedere biologic, scopul principal al comportamentului sexual al organismelor vii este continuarea speciei. Însă în cazul ființei umane, spre deosebire de animale, comportamentul sexual nu urmărește întotdeauna acest scop. Comportamentul sexual include toate formele de manifestare a afecțiunii – atenție, sărutări, îmbrățișări, emoții legate de dragoste, inclusiv declarații de dragoste, precum și acțiuni orientate spre excitarea organelor sexuale. Comportamentul sexual al unei persoane este determinat în mare măsură de producerea de hormoni sexuali – testosteron (la bărbați) și estrogen (la femei). Acești hormoni există deopotrivă în organismul masculin și feminin, doar într-o cantitate diferită. Iar fiecare dintre acești hormoni influențează în felul său sexualitatea unei persoane.

Comportamentul de risc – un comportament din care rezultă o probabilitate înaltă de deteriorare a sănătății (inclusiv, a sănătății sexuale și sănătății reproducerii). Principala cauză a acestuia este comportamentul iresponsabil față de propria persoană (sau față de partener), prin acțiuni, lipsă de informații sau informare inadecvată despre căile și metodele de prevenire a sarcinii nedorite, protecția împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, consecințele negative ale consumului de alcool, tutun, droguri.

Comportamentul sigur – este un comportament care reflectă atitudinea plină de respect a unei persoane față de propria viață și față de propriile fapte și acțiuni. Această noțiune include de asemenea relațiile sexuale protejate, înțelegerea caracterului nociv al consumului de droguri, alcool și tutun și, respectiv, refuzul de a le consuma și multe altele.

Comunicarea non-verbală – comunicarea prin intermediul gesturilor, mimicii.

Comunicarea verbală – comunicarea prin intermediul cuvintelor, vorbirii.

Confidențialitate – protecția informației cu caracter confidențial (de exemplu, a rezultatelor analizelor), care garantează drepturile și bunăstarea persoanei.

Consultație – dialogul confidențial între client (beneficiar) și persoana care-i oferă sprijin pentru depășirea stresului și pentru adoptarea unor decizii responsabile.

Contracepția – protecție împotriva unei sarcini nedorite.

Contracepția de urgență – este folosită cu scop de contracepţie atunci când este necesar de a preveni o sarcină neplanificată şi nedorită după un contact sexual neprotejat sau în cazul eşecului unei metode de contracepţie.

Contraceptive injectabile – preparate hormonale, care sunt administrate în organismul femeii prin intermediul injectării în scopul obținerii unui efect de contracepție (protecție împotriva sarcinii).

Contraceptive orale – preparate hormonale a căror folosire corectă permite obținerea efectului de contracepție.