Unu plus unu este egal cu trei, nu-i așa? Din punct de vedere matematic, nu este corect. Dar în viață se întâmplă anume așa. Unor oameni îndrăgostiți li se întâmplă, ca după sute și mii de ore petrecute împreună printre care au fost și minute de contopire deplină, să constate că în rezultatul relației lor (sexuale, bineînțeles!) pe lume poate apărea un on nou – copilul.
Această noutate poate deveni pentru cineva un eveniment multașteptat, iar alții nici nu sunt pregătiți pentru această întorsătură a destinului. Pentru a evita emoțiile în plus și panica, este cazul să fie menționate semnele care confirmă sau infirmă că ești însărcinată.
Deci, iată un ghid scurt pentru a căuta răspunsuri la întrebarea eternă „Sunt sau nu însărcinată?”
Dacă a existat riscul apariției sarcinii (ați făcut sex neprotejat sau aveți rezerve față de eficacitatea metodei de contracepție folosite), trebui atrasă atenție asupra unor schimbări care au loc în organismul fetei ori femeii, iar acestea pot fi semne ale sarcinii:
Chiar și în cazul în care toate aceste semne sunt prezente, nu există siguranța sută la sută că fata ori femeia este însărcinată. Asta se poate constata cu exactitate cu ajutorul:
Medicul indică asupra perioadei de sarcină, în săptămâni, începând cu prima zi a ultimului ciclu menstrual (și nu din ziua în care se presupune că fata a devenit însărcinată).
Este minunat dacă fata a așteptat această veste bună. Atunci medicul îi va recomanda să se înscrie la centrul medicilor de familie pentru a urmări evoluția sarcinii și pentru ca personalul medical să-i acorde ajutor și consultanță în caz de necesitate.
Dacă însă sarcina trezește sentimente și emoții contradictorii și cuplul nu poate lua de sine stătător decizia cu privire la sarcină, poate este cazul să cereți sfatul celor apropiați și consultația specialiștilor în planificarea familiei. Vezi harta Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor aici.