Cât de sănătoase sunt relațiile voastre

Relațiile dintre două persoane pot fi considerate reușite dacă aduc bucurie ambilor parteneri, dacă fiecare dintre voi oferă celuilalt anume ceea ce dorește. S-ar părea că totul este simplu și clar. Uneori însă ceea ce pare clar devine foarte complicat…

Perioada de tranziție de la adolescență la maturitate nu în zadar se numește de tranziție: este o trecere de la anii fragezi la viața adultă. Este o mișcare legată de atâtea transformări, de noi senzații și de noi capacități și abilități obținute. Iar abilitatea de a construi relații cu alte persoane devine, pe de o parte, foarte necesară, iar pe de altă parte – foarte complexă. Dar și acest lucru poate fi învățat la fel ca oricare altul, dacă desigur îți iei viața în serios în propriile mâini.

Relațiile dintre două persoane pot fi considerate ca fiind reușite dacă aduc bucurie ambilor parteneri, dacă fiecare dintre voi oferă celuilalt anume ceea ce dorește. S-ar părea că totul este simplu și clar. Uneori însă ceea ce pare clar devine foarte complicat.

Iată câteva sugestii care îți vor ajuta să te orientezi dacă relațiile cu partenerul tău de acum evoluează în direcția potrivită.

De ce taci? Comunică!

Imaginează-ți că fratele tău mai mică sau sora mai mică face ceva ce nu-ți place sau nu ești de acord cu asta. Vei alege să taci, chiar dacă asta nu-ți palce, de deranjează, te revoltă? E puțin probabil, mai degrabă îl vei chema pe el sau o vei chema pe ea și îi vei cere socoteală pentru ca asta să nu se mai repete. Nu-i așa că e un scenariu posibil? Iar acum amintește-ți cât de des, atunci când prietenul tău sau prietena ta face ceva care nu este nicidecum pe placul tău, tu păstrezi tăcere și te superi? Nu dorești ca situația să degenereze într-un conflict și cred că pe fața ta scrie că nu ești de acord și cine înțelege va citi ușor asta. Nu, uneori celuilalt îi este greu să o facă. Bineînțeles că tragerea la socoteală cu pe un ton ridicat nu este necesară, dar să-i spui ce crezi și ce simți este obligatoriu. Nu trebuie să speri că partenerul ori partenera ta va citi gândurile tale fără să le exprimi în cuvinte și nici tu nu au putea face asta cu el sau cu ea. Să vorbești despre ceea ce îți place și ce nu îți place (firește, fără ca să ridici vocea și să fii agresiv ori agresivă), despre faptul că ești de acord sau nu cu unele acțiuni – toate acestea sunt un lucru normal, pe asta se clădesc relațiile normale dintre oameni.

Încrederea

Ți se poate întâmpla să te plimbi cu prietenul tău sau cu prietena ta și să fi telefonat ori telefonată exact atunci de o vecină sau un prieten care vrea un sfat într-o chestiune personală. Cu va reacționa partenerul ori partenera ta? Îți va reproșa că ești infidel sau infidelă? Sau îți va permite să vorbești în liniște, cu înțelegerea că este un apel important iar și îți telefonează un prieten ori o prietenă? Dacă persoana cu care te întâlnești îți face adesea scene de gelozie, este clar că relației voastre îi lipsește un element esențial – încredere. Să ai încredere în celălalt înseamnă să știi înseamnă că fiecare dintre voi face anume ceea ce spune, este deschis și onest. Sentimentul de încredere poate apărea imediat, la prima întâlnire, sau se poate naște treptat. Oricum ar sta lucrurile, relațiile solide se bazează întotdeauna pe încredere.

Respect

Îți aduci aminte de episodul în care prietenul tău te-a adus în pragul disperării cu discuțiile lui interminabile despre niște melodii stranii care ție nu-ți plac, iar el nu-și poate închipui viața fără ele? Cu greu ți-ai stăpânit cuvintele ca să nu izbucnești și să pui capăt acestui monolog. Și ai procedat corect – să-ți reții impulsurile de moment și să nu declari brusc că nu-ți pasă și că el nu înțelege prea multe în astfel de muzică este ceva care nu are nici o legătură cu respectul. Respectul înseamnă dimpotrivă să vă prețuiți unul pe celălalt așa cum este fiecare, cu propriile trăsături de caracter, cu viziunile proprii și chiar cu „stranietățile” individuale. Ai dreptate, e mai plăcut să ai alături un om care gândește aproape la fel ca tine. Se poate întâmpla însă ca gusturile jumătății tale să se deosebească radical de ale tale și nu credem că este potrivit ca cineva să fie bruscat sau umilit pentru că îi place ceva ce nu îți place ție. Suntem diferiți cu toții și prin asta suntem atractivi și valoroși unii pentru alții. Dacă însă, cu toate acestea, nu aveți nimic în comun și nici măcar nu găsiți limbaj comun, poate este cazul să vă gândiți serios la alegerea pe care ați făcut-o: este oare cea potrivită?