Sexualitatea – este unul dintre cuvintele care, la prima vedere, par să fie înțelese de toți, însă adesea este folosit inadecvat.
Dacă spunem despre o persoană că este sexuală, avem în vedere, de regulă, faptul că este atractivă datorită exteriorului, care generează din partea altor persoane dorințe sexuale. Aceasta însă este partea la vedere a aisbergului, doar unul dintre fragmentele acestui fenomen cu multe fațete.
O persoană posedă sexualitate din momentul nașterii. Aceasta este și o necesitate, și o funcție a organismului uman, la fel cum este procesul de respirație, de asimilare a alimentelor etc. Sexualitatea, plantată în noi de natură, se formează odată cu dezvoltarea persoanei în cadrul experienței sale de viață individuale.
În diferite situații și la diferite etape ale vieții oamenii își resimt și își exprimă sexualitatea în mod diferit, de exemplu, „revoluția hormonală” a vârstei de tranziție cedează treptat locul dorinței de a creare a familiei, de procreare. În plus, sexualitatea este influențată de diverse aspecte: caracteristicile fiziologice, caracter, educație, familie, prieteni, societate. În fine, sexualitatea este determinată în mare măsură de sexul persoanei.
Natura a dispus lucrurile astfel încât de la naștere fiecare dintre noi aparține sexului feminin sau sexului masculin, iar aceasta este deosebirea principală dintre oameni la nivel fiziologic.
Cu siguranță știi că formarea sexului începe din momentul fecundării (este determinat de setul de cromozomi) și continuă până la maturitatea sexuală. De la o vârstă fragedă în corpul fetelor și băieților au loc transformări care conduc, în cele din urmă, la maturitate sexuală.
Anume sexul este baza biologică a sexualității. Iar comportamentul sexual al persoanei este determinat, în mare parte, de generarea hormonilor sexuali – testosteron (la bărbați) și estrogen (la femei). Apropo, acești hormoni există și în organismul bărbatului, și în cel al femeii, doar că într-o cantitate diferită. Și fiecare dintre acești hormoni influențează în felul său sexualitatea unei persoane.
Omul însă este o ființă, în același timp, și biologică, și socială, iată de ce sexualitatea, integrată de natură ca un instinct biologic, se formează și își găsește expresia sub influența mai multor factori. Educația, condițiile de viață, mediul, modelele de comportament acceptate de societate – toate acestea și multe altele influențează sexualitatea unei persoane.
La vârsta adolescenței, atracția sexuală se formează odată cu maturizarea sexuală. Altfel spus, sexualitatea – pe care o posedăm prin naștere dar care se află parcă într-un regim de așteptare – începe să se activizeze și caută modalități de exprimare. Acest proces este unul treptat, de la atracția platonică la cea erotică și mai departe până la atracția sexuală.
Atracția platonică | +> |
---|---|
Atracția erotică | +> |
---|---|
Atracția sexuală | +> |
---|---|
Desigur că această divizare este destul de convențională. Însă primele două tipuri de atracție sunt anume relațiile pe care le numim romantice, cu buchete de flori și ciocolată. Oricât ar părea de straniu, adesea încercăm să ascundem sentimentele noastre romantice și, dimpotrivă, să demonstrăm celor din jur cât de experimentați și avansați suntem în materie de dragoste. Însă anume relațiile romantice sunt modalitatea cea mai reușită de a-l cunoaște pe celălalt, de a deveni cu adevărat apropiați. Este clar că e dificil să te cerți cu natura: băieții mai des tind să aibă relații sexuale, iar pentru fete adesea este mai importantă comunicarea, atenția, grija și afecțiunea.
Am găsit imaginea pentru acest articol aici.