Cum să fii mai puţin modest?

Adesea primim întrebări de genul: „Sunt foarte timid, chiar necomunicativ. Încerc să mă perfecţionez, să mă schimb în bine, însă întotdeauna, atunci când trebuie să mă afirm, nu reuşesc şi fac şi mai rău. Îmi este teamă de orice şi mi-i ruşine! Îmi este ruşine mai ales să discut cu oameni necunoscuţi. Îi evit şi îmi pare că lor nu le este interesant să se întreţină cu mine şi de fiecare dată nu ştiu despre ce să vorbesc cu ei. Vreau să învăţ să fiu deschis, să nu mă mai gândesc ce cred oamenii despre mine, să încetez să-mi mai fie ruşine! Am impresia că nu voi reuşi să depăşesc asta niciodată!”.

Iată sfatul psihologului: „Este un sentiment absolut adevărat. Ai dreptate că nu vei reuşi să depăşeşti asta dacă vei lupta împotriva ta. Este mai potrivit să fii împăcat cu propria persoană şi să devii propriul sprijin şi aliat, şi nu subiect de critică şi reproşuri. Gândeşte-te: nu ai pe nimeni mai apropiat decât pe tine. Pune astfel probleme încât să-ţi oferi susţinere, şi nu să-ţi descoperi neajunsurile şi să-ţi faci reproşuri în legătură cu asta.

Reformulează observaţia ta în aşa fel încât să existe mai multă înţelegere, sprijin şi grijă faţă de propria persoană.

De exemplu:
1 – Îmi este greu în situaţiile care sunt noi pentru mine, fiindcă vreau să mă comport corect şi să produc impresie pozitivă asupra oamenilor.
2 – Vreau să fiu o persoană interesantă pentru alţi oameni.
3 – Nu ştiu cum aş putea să fiu o persoană interesantă şi simpatică pentru alţii.
4 – Încerc să evit situaţiile noi în care nu ştiu cum să mă comport; mi-i frică de faptul că aceste situaţii vor rămâne pentru mine noi şi neclare.

 

Fiecare dintre aceste probleme poate fi rezolvată de tine şi – reţine – aici nimeni nu-ţi reproşează nimic, acestea te caracterizează doar din punct de vedere pozitiv.

Iată soluţii pentru fiecare situaţie.

1 – Situaţiile necunoscute, nefamiliare sunt dificile pentru majoritatea oamenilor. În loc să lupţi cu tine şi să te obligi să ignori aceste dificultăţi, e mai bine să faci cunoştinţă cu asemenea situaţii. Încearcă să afli mai multe: cum poţi chema un taxi, cum se achită nota într-o cafenea, cum este mai potrivit să te comporţi în diferite situaţii. De unde, de la cine să afli asta? Fă mai multe observaţii. Orice ai face – priveşti un film, citeşti o carte – observă cum se comportă oamenii, care sunt urmările. Peste tot, acolo unde ai oameni în preajmă, fii un observator, încearcă să vezi mai multe detalii, gândeşte-te la acţiunile oamenilor şi la consecinţele acestora.

2 – Bucură-te de dorinţa ta de a deveni o persoană interesantă pentru alţi oameni. Această dorinţă a ta vorbeşte despre faptul că ceilalţi oameni nu-ţi sunt indiferenţi, că ai nevoie de ei, că eşti gata să recunoşti propria însemnătate şi să-ţi găseşti locul printre ei, că eşti gata să respecţi regulile lor şi să ţii cont de ele. Toate acestea sunt caracteristici foarte pozitive şi este minunat că le posezi.

3 – Explorează propriile interese. Ce-ţi place să faci, ce te bucură, ce te enervează şi ce te pune în dificultate. Cu cât un om îi place de el mai mult, cu atât devine mai interesant pentru alţii. Cu cât manifeşti mai mult interes pentru tine, cu atât vei avea mai multe şanse să fii interesant pentru aţii. Încearcă să te afirmi în diferite domenii, caută să înţelegi ce interese ai. Sigur că pentru asta e nevoie de timp, dar oricum acest timp nu va fi plictisitor. Dacă vei găsi propriile interese, se vor găsi şi cei care le împărtăşesc cu tine. Bucuria sinceră şi interesul unui om pentru ceea ce face va trezi întotdeauna simpatie. Poţi vedea, mai ales, punctul precedent, dacă acest om este capabil să ofere un loc în viaţa lui pentru alţi oameni cu interesele lor deosebite.

 

4 – Să te îngrijoreze situaţiile noi este o senzaţie normală. Este mult mai grav din toate punctele de vedere ¬¬să îmbrăţişezi necunoscutul fără să te gândeşti la urmări, la posibilele riscuri etc. Iar pentru a intra treptat în situaţiile mai puţin necunoscute şi pentru a le transforma în situaţii fireşti şi familiare trebuie mai întâi să-i urmăreşti şi să-i analizezi pe alţii. Interacţionează cu oamenii apropiaţi, inclusiv cu adulţii din preajmă, pentru a discuta observaţiile şi concluziile tale. Atunci când ajungi într-o situaţie care nu este cunoscută şi limpede pentru tine, nu te grăbi să reacţionezi, urmăreşte-i şi ascultă-i mai mult pe alţii. Dacă îţi vei exprima disponibilitatea de a-l asculta pe cel care este alături de tine; dacă într-un moment de confuzie vei recunoaşte deschis: „Nu sunt obişnuit cu asemenea situaţii, chiar nu ştiu cum să mă comport acum”, asta îţi fa adăuga simpatie din partea celorlalţi.