2. Dacă poţi, foloseşte toate procedeele de autoapărare pe care le cunoşti (degetele în ochi, genunchiul între picioare).
3. Strigă după ajutor cât poţi de tare.
4. Încearcă să-ţi păstrezi calmul şi să nu dai în vileag cât îţi este de frică sau neplăcut, ca să nu-l provoci şi mai mult pe agresor.
6. Păstrează hainele în care erai în timpul atacului, ele pot păstra urme importante pentru anchetă şi expertiză. Nu fă baie sau duş, în caz contrar va fi greu să demonstrezi ce ţi s-a întâmplat.
7. Dacă te simţi rău sau dacă ai vătămări corporale, dacă eşti rănit sau rănită, mergi imediat la o instituţie medicală apropiată şi cere un certificat.
8. Sună un priete, pe cineva din familie sau o persoană în care ai încredere şi spune tot ce ţi s-a întâmplat.
9. Cheamă poliţia.
Pedepsirea violenţei sexuale
În majoritatea ţărilor lumii legea pedepseşte aspru crimele sexuale. Aproape în toate statele pentru asta este prevăzută privaţiunea de libertate, iar în unele, în cazurile formelor grave de violenţă sexuală, crima este pedepsită cu moartea.
În Vietnam, Republica Populară Chineză, Cuba, Mongolia, Tadjikistan, Thailanda pentru un viol comis în circumstanţe agravante la fel este pedepsit cu moartea. În Iordania şi Tunisia pedeapsa capitală este aplicată pentru violul minorilor.
În Mauritania violul deosebit grav se pedepseşte cu moartea, dacă violatorul este căsătorit. Dacă nu, va fi condamnat pe viaţă.
În Rusia, în conformitate cu Articolul 131 al Codului Penal al Federaţiei Ruse, pentru asemenea delicte sunt prevăzute pedepse cu privaţiune de libertate de la 2 până la 20 de ani.
În Ucraina, potrivit Articolului 152 al Codului Penal, în funcţie de circumstanţele în care a fost comis violul, pedeapsa prevede privaţiunea de libertate de la 3 până la 15 ani.
În Republica Moldova, conform Articolului 171 al Codului Penal, violul se pedepseşte, în funcţie de circumstanţele în care a fost comis, cu închisoarea de la 3 ani până la 25 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.
Pedepsele mai grave sunt prevăzute pentru violul comis asupra minorilor, precum şi pentru violul comis în circumstanţe grave.
Uneori violenţa sexuală este admisă împotriva unui adolescent sau a unei adolescente care se află în imposibilitatea de a se proteja. Această situaţie a victimei poate fi de terminată de boală (temperatură ridicată, stare post-operatorie), sau rezultat al consumului de alcool ori droguri. Cu toate acestea, din punctul de vedere al legii, nu contează dacă agresorul a profitat de această situaţie sau a creat-o intenţionat, de exemplu, turnând în băutură somnifere pentru ca victima să nu opună rezistenţă.
Există cineva care te poate ajuta
Dacă tu sau cineva dintre cunoscuţii tăi a devenit victima unei agresiuni sexuale sau a fost comisă o tentativă, şi nu ştii cui să te adresezi, telefonează la Linia de încredere ca să povesteşti despre această situaţie.
Republica Moldova:
Linia fierbinte pentru protecţia copilului împotriva exploatării sexuale 0 800 77777
Telefonul Copilului: 0 800 116111
Consiliere on-line Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor
Rusia:
Telefonul copilului cu număr unic pe întreg teritoriul Rusiei: 8 800 200 01 22
„Surorile” — centrul de asistenţă pentru victimele violenţei sexuale (Moscova): 8 (499) 901 02 01 (apeluri în zilele de lucru, de la 10.00 până la 20.00).
Ucraina:
Linia fierbinte pentru copii „Telefonul încrederii”: 0 800 500 21 80
Linia fierbinte naţională pentru asistenţa în cazuri de violenţă şi pentru protecţia drepturilor copilului: 0 800 500 33 50
Linia de încredere pentru victimele violenţei în familie (Kiev): (044) 451-5-451
Telefonul de încredere pentru adolescenţi şi tineri (anonim şi gratis, Kiev): (044) 515-23-74 (de la 9.00 până la 21.00)
Dacă tu, pur şi simplu, ai hotărât să glumeşti pe seama cuiva şi ai povestit ceea ce nu s-a întâmplat cu adevărat, trebuie să ştii că pentru asta poţi fi pedepsit sau pedepsită. Codurile penale din majoritatea ţărilor includ atragerea la răspundere pentru mărturii false, inclusiv pentru acuzarea falsă de agresiune sexuală.