„Semne de atenție” ANORMALE

Oare întotdeauna, atunci când ești înconjurat sau înconjurată de mai mulți semeni, te simți în siguranță? Încearcă să-ți amintești dacă ți s-a întâmplat să nu vrei să mergi la școală sau la o serată doar din simplul motiv că acolo vei fi ironizat ori ironizată și se vor face glume pe seama ta. Cum să faci față acestei situații și să nu le permiți să te insulte?
– Faceți cunoștință, este noul vostru coleg de clasă, Alexandru, a venit în oraș de puțin timp și sper veți deveni prieteni…
– Ia să vedem, ia să vedem, cine a venit aici la noi? Lung, slab, cu ochelari stranii și cu voce așa de plângăreață. Și încă nu poate spune litera „r”! Bine ai venit, o să ne distrăm puțin!

Oare întotdeauna, atunci când ești înconjurat sau înconjurată de mai mulți semeni, te simți în siguranță? Încearcă să-ți amintești dacă ți s-a întâmplat să nu vrei să mergi la școală sau la o serată doar din simplul motiv că acolo vei fi ironizat ori ironizată și se vor face glume pe seama ta. S-ar putea să nu ți se întâmplat asta niciodată (și e minunat!), dar adă-ți aminte cum, probabil, ați râs pe seama unui nou coleg de clasă.

Poreclele, umilințele, ironiile, loviturile, piedicile sau îmbrânciturile – toate pot părea, la prima vedere, lipsite de subtext negativ și pot părea o modalitate firească de comunicare între adolescenți. Însă nu totul este atât de inofensiv, pentru că anume aceste așa-numite „semne de atenție” parcă normale pot degenera în ceea ce se numește hărțuire.

Poate că știi deja că în lumea animalelor există prădători care preferă să atace victima în grup, în turmă și aceasta tot este o hărțuire. Același lucru se întâmplă uneori și în lumea oamenilor: indiferent de vârstă, fiecare dintre noi se poate pomeni în situația victimei asupra căreia este îndreptată atenția neprietenească și chiar hărțuirea din partea unui grup de oameni. Aceasta se numește hărțuire psihologică și include presiune individuală, exercitată de o singură persoană (bulling) sau un comportament agresiv din partea unui grup de persoane (mobbling).

Cum este aleasă, de obicei, victima potențială? Se pare că elementul cel mai relevant aici este prezența unui element care o face pe această persoană diferită de restul semenilor. Deosebirea poate fi oricare: ochelarii care nu sunt la modă, părul roșcat, defectele de vorbire, timiditatea, faptul că persona este prea slabă, prea grasă, pasiunea pentru OZN, studierea limbii chineze, pasiunea pentru muzica clasică, culoarea pielii, convingerile religioase, orientarea sexuală adevărată sau presupusă deosebită decât cea a majorității. Mai mult decât atât, dacă o persoană dă impresia că nu este în stare să dea o ripostă, va fi imediat taxat de către semeni cu vorbe urâte, glume nepotrivite și dureroase și umilință. Cu timpul glumele pot deveni mai sofisticate, provocând răni mai adânci, agresorilor poate să le placă asta și pot trece la hărțuire fizică.

Scopul acestei atitudini și acțiunilor este de a umili și a intimida persoana și există mai multe modalități pentru a obține asta.

Iată o listă – incompletă – a formelor pe care o poate lua hărțuirea.

  • Abuz verbal – ironii, amenințări, porecle etc.
  • Gesturi sau acțiuni indecente, de exemplu, scuipat
  • Intimidare cu ajutorul unor gesturi agresive ale corpului sau intonației agresive pentru a determina victima să facă sau să nu facă ceva anume
  • Izolare, atunci când victima este ignorată în mod deliberat de către majoritatea celor din jur
  • Estorcare de bani, alimente, obiecte
  • Deteriorarea intenționată a obiectelor victimei
  • Acțiuni fizice – lovituri, pălmuire, ciupit, împingere, piedici, imobilizarea mâinilor, alte acțiuni care cauzează durere și chiar leziuni corporale
  • Umilire prin intermediul telefoanelor mobile și internetului – SMS-uri, mesaje electronice, replici și comentarii jignitoare în chat-uri etc.

În fine, agresorii pot nici măcar să se apropie de obiectul atenției lor, făcând astfel încât persoana dată să se simtă o „oaie neagră”, să rămână izolată – în acest caz sunt folosite zvonurile, bârfele speculațiile și aprecierile negative.

Te-ai gândit oare vreodată cum se simte omul care este considerat „oaia neagră” a turmei pe care fiecare consideră că este în drept să-i producă durere? Fiecare dintre noi, dacă ne amintim bine, poate exemplifica cu câte o situație neplăcută legată de glume nepotrivite sau ironii dureroase. Dar diferența dintre glumele răzlețe și hărțuire este determinată de faptul că asemenea situații se repetă în fiecare zi și victima nu se simte niciodată în siguranță printre semenii și colegii săi.

Cine devine cel mai des inițiatorii hărțuirii? Aceștia pot fi atât băieții, cât și fetele, care pot fi totodată foarte agresivi sau foarte comunicabili și, aparent, prietenoși. Ei pot acționa direct, sau din umbră, cu zvonuri sau bârfe rămânând parcă străini de toate acestea. Totuși, chiar dacă agresorii sunt diferiți, ei au și trăsături comune.

De obicei, aceste persoane vor să domine, să decidă totul, să controleze totul din jur; ei nu pot construi relații umane normale cu cei din jur; nu le pasă de sentimentele și experiențele altor oameni.

Oricât de duri ar părea în ochi proprii ori în ochii celorlalți, ei, de fapt, îi înjosesc pe alții doar ca să crească în ochii altora. S-ar putea întâmpla ca acești agresori să fi fost, anterior, ei înșiși agresați sau hărțuiți sau poate că repetă modelele de comportament din familiile lor.

teens_bullying

Dacă simți că nu poți face față situației cu forțele proprii, cea mai potrivită soluție este să ceri ajutor de la cei maturi. Totodată, ajutorul adulților este absolut obligatorie dacă ești amenințat fizic, atunci când acțiunile semenilor tăi vor produce daune sănătății și integrității tale corporale.

Dacă însă consideri că ești suficient de puternic pentru a rezolva de sine stătător aceste probleme, iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

  • Ignorează agresorul și evită cearta. Acest comportament nu trădează în nici un caz frica ta, dimpotrivă este dovada că ești puternic, pentru că uneori e mai ușor să dai frâu liber emoțiilor. Agresorul vrea cu tot dinadinsul să te abordeze și el încearcă în mod intenționat să obțină reacția ta, iar dacă tu pleci și nu-i răspunzi la SMS-urile urâte îl faci să creadă astfel că-ți este indiferent. Mai devreme sau mai târziu el va renunța singur.
  • Controlează-ți furia. Este anume ceea ce caută ca răspuns agresorii tăi care vor să-ți controleze emoțiile. Dacă situația nu-ți permite să pleci menținându-ți demnitatea și echilibrul, fă o glumă și poate că astfel îi vei prinde pe picior greșit.
  • Nu intra în luptă. Chiar dacă vrei să folosești pumnii sau palmele, este mai bine, dacă îți permite situația, să nu faci asta. S-ar putea ca agresorii tăi să aștepte anume să te implici în luptă ca să te agreseze în mod serios. Cu cât mai agresiv vei reacționa, cu atât mai multe șanse există să te pomenești într-o situație amenințătoare și periculoasă pentru tine.
  • Antrenează-ți încrederea în forțele proprii. Analizează de ce ai nevoie pentru a te simți mai puternic ori mai puternică și mai încrezător (încrezătoare) în forțele proprii. Lista de activități care te pot ajuta să obții forțe și încrederea în acestea este practic infinită: de la aiki-do și yoga până la muzică, limbi străine, calculatoare. Totodată, dacă te înscrii în vreun club sau secție, acolo îți vei face prieteni noi și vei înceta să te mai simți o „oaie neagră”.
  • Nu-ți fie rușine sau frică să discuți temerile sau fricile tale cu oamenii în care ai încredere – asta îți va ajuta să-ți înțelegi sentimentele și să alegi un comportament adecvat.

Dar ce să faci atunci când nu ești hărțuit tu, ci prietenii tăi? Cum să le vii în ajutor și să nu devii tu victimă a agresiunii? Iar rugat pe psihologii noștri înțelegători și minunați și să comenteze asemenea situații. Citește aici.

Imaginile pentru acest articol le-am găsit aici și aici.