PRESIUNE ÎNALTĂ

Se întâmplă uneori ca să fim obligați să facem ceea ce nu vrem să facem, să riscăm prea mult, să ne comportăm așa cum nu suntem deprinși, cu alte cuvinte, se întâmplă ca asupra noastră să fie exercitate presiuni. Cum oare să facem față acestor presiuni?
– Punem pariu că nu urci pe scara de incendiu până pe acoperiș?
– Eu? E simplu de tot, cât ai zice „pește”!

Fiecare dintre noi, mai rar sau mai des, se pomenește într-o situație în care suntem obligați să facem ceea ce nu vrem să facem, să riscăm prea mult, să ne comportăm așa cum nu suntem deprinși, cu alte cuvinte, se întâmplă ca asupra noastră să fie exercitate presiuni.

Bineînțeles că nu orice acțiune din partea semenilor noștri este o presiune legată de urmări negative. Prietenii tăi, oamenii apropiați îți ajută să te dezvolți, să-ți lărgești cercul de interese, să devii mai puternic ori mai puternică. Cu toate acestea, uneori se întâmplă ca să fii în situația de a alege – „tu mă respecți sau nu?”, ori să fii de acord cu ceea ce nu-ți place sau, și mai rău, cu ceea ce amenință sănătatea ta ori să refuzi.

Presiunile pot fi exercitate asupra unei persoane prin diferite metode. Cu ajutorul cuvintelor – și asta se numește presiune verbală: „Pun pariu că n-o să reușești…”, „Încă nu ți s-a uscat laptele pe gură”, „Nu-ți dau voie părinții, de asta…”. Dar pot fi exercitate presiuni și fără ajutorul cuvintelor – cu aplicarea forței fizice sau cu amenințarea excluderii din grup, a boicotului, arătând că, dacă vei refuza să te alături celorlalți, toți vor pierde interesul față de tine.

Oricare presiuni ar fi exercitate asupra ta, întotdeauna există o ieșire din situație, cu demnitate și cu capul sus, fără să accepți propunerile care nu sunt potrivite pentru tine.

  • În primul rând, bazează-te pe intuiția ta. Dacă situația în care te implică cei din jurul tău îți trezește îngrijorare sau îți creează disconfort, înseamnă că trebuie să renunțe imediat la această participare și să nu-ți pui soarta la încercare.
  • Găsește o cale pașnică de a ieși din cercul de presiune: dacă nu-ți place ceea ce se întâmplă, de exemplu, bârfele despre prietenul tău sau prietena tasau planificarea unei afaceri necurate, pur și simplu pleacă.
  • Nu ezita să pui mai multe întrebări, cere explicații și detalii despre ceea ce urmează să faceți împreună. Răspunsurile te vor ajuta să apreciezi gradul de risc și să iei decizia dacă să te alături grupului în această acțiune sau nu.
  • Pregătește-te pentru situațiile posibile de presiune. Dacă mergi, de exemplu, la discotecă unde ți se va propune alcool sau droguri, gândește-te ce urmează să faci ca să refuzi, ce să spui.
Indiciu: dacă vei avea în mână o sticlă de apă sau de băutură răcoritoare, atunci șansele ca cineva să insiste prea mult să consumi alcool se micșorează.
  • Încearcă să nu te simți vinovat, atunci când spui „nu”. Dacă alături de tine vor fi prietenii tăi, ei nu vor avea nevoie de explicații suplimentare pentru refuzul tău. Dacă însă cineva va fi prea insistent, atunci oricând poți spune că ai mâine dimineață un antrenament important sau o vizită obligatorie la medic. Poți apela și la caracterul dur al părinților tău: „Dacă părinții vor afla, e gata cu mine” (citește AICI mai mult despre cum să spui „Nu” și să-ți păstrezi alegerea).
  • Nu-ți cere scuze pentru refuzul tău, dezvoltă-ți încrederea că tu ești singura persoană care decide asupra propriului comportament, iar încrederea ta în asta o vor resimți-o cei din jur.
  • Pregătește-ți o pisă de aterizare de rezervă pentru cazul în care va trebui să-ți părăsești amicii prea insistenți.
Poți telefona oricând părinților ca să le spui fraza despre care ați convenit că este un apel de urgență, de exemplu: „Mi se desface capul” și atunci vei putea pleca fără să cazi în ochii celorlalți.
  • Dacă situația devine amenințătoare și înțelegi că nu vei reuși să te descurci de unul singur sau de una singură, cere ajutor fără ezitare de la cineva dintre adulți.
  • Învață să fii cel mai bun prieten al tău ori cea mai bună prietenă a ta, să-ți aperi și să-ți protejezi individualitatea. Prietenii tăi adevărați te respectă și te apreciază așa cum ești. Mai mult decât atât, atunci când faci față presiunii negative și iei decizii în mod independent, te ajuți nu doar pe tine, ci le demonstrezi și celorlalți că asta se poate.