Să vorbim atunci serios. Şi direct.
Despre un subiect la care poate cel mai puţin vrei să te gândeşti acum.
Pentru că acest subiect pare deseori luat nu din viaţă ci din filme. Din filme de groază …
Şi este într-adevăr foarte bine şi chiar minunat dacă nici tu, nici prietenii, nici apropiaţii tăi şi nici oamenii pe care îi cunoşti nu s-au confruntat NI-CIO-DATĂ în viaţa lor cu acest fenomen. Însă aici chiar e cazul să spunem direct că ceea ce face, de obicei, struţul – nu-şi pune întrebări, nu ştie ce să facă şi bagă capul în nisip ca să scape de probleme… – nu te va ajuta într-o asemenea situaţie. Cu atât mai mult cu cât nici timp pentru a lua o decizie potrivită nu ai prea mult la îndemână…
Iată de ce trebuie să inspiri profund. Să-ţi iei inima în dinţi şi să citeşti despre …
violenţă.
Ce ştim noi, de fapt, despre violenţă?
În primul rând. Violenţa – este o acţiune îndreptată împotriva voinţei şi dorinţei tale.
În al doilea rând. Violenţa – este o acţiune care, într-adevăr, este neplăcută şi chiar dezastruoasă: cauzează durere, te umileşte şi, în general, cuprinde tot ceea ce este îndreptat împotriva celui căruia asta îi provoacă neplăcere.
S-ar putea ca noţiunea de „violenţă” să ţi se asocieze cu toate istoriile groaznice despre maniacii care urmăresc fetele pe străzi neiluminate? Într-adevăr, asemenea întâmplări groaznice se întâmplă din când în când. Să nu uităm însă că, de fapt, cuvântul „violenţă” poate fi aplicat la mult mai multe fenomene. De altfel, despre unele dintre aceste istorii nu este plăcut să vorbeşti ca despre violenţă, însă dacă ne gândim mai profund…
De exemplu.
Într-adevăr, atunci când ceilalţi băieţi procedează anume aşa cu colegul lor de clasă asta se întâmplă, în primul rând, împotriva voinţei lui, iar în al doilea rând, îi provoacă durere fizică, senzaţii neplăcute şi umilinţă.
Sau să privim şi alt aspect. Ne-am gândit vreodată că comentariile noastre ironice şi umilitoare, frazele dure aruncate în faţa sau în urma cuiva ori poreclele ofensatoare sunt şi ele acte de violenţă? În ciuda faptului că acestea nu lasă urme de agresiune fizică, ele provoacă durere sufletească. Iar o asemenea violenţă „psihologică” poate avea consecinţe chiar mai grave decât cea fizică.
S-ar putea întâmpla ca toate aceste exemple să fie privite de cineva – mai ales de cei care procedează astfel – ca nişte glume nevinovate. Dar, de fapt, toate acestea nu se deosebesc prea mult, prin esenţa lor, de manifestările dure ale violenţei: bătăi, lovituri, intimidare, înjosire, violenţă sexuală, obligarea de a face sau a nu face ceva prin itnermediul forţei sau ameninţărilor. Citeşte mai mult despre asta în articolul Violenţa sexuală.
Şi dacă vrei să afli cum să eviţi violenţa, citeşte: E mai uşor să previi.